Livro/Book – “Atelier Design Culinaire – Paysages alimentaires”

O livro “ Atelier Design Culinaire – Paysages alimentaires” Uma parceria entre a ESAD de REIMS (França) e ESAD.CR/IPL (Portugal).
/The book “Design Atelier Culinaire – Paysages Alimentaires” A partnership between the ESAD of Reims (France) and ESAD.CR/IPL (Portugal).

O livro “Atelier Design Culinaire – Paysages alimentaires” surgiu de um trabalho árduo mas de tarefas deliciosas. Uma parceria entre a ESAD de REIMS (França) e ESAD.CR/IPL (Portugal). O livro permite testemunhar um percurso inovador na área do consumo alimentar.

/The “Design Atelier Culinaire – Paysages Alimentaires” book emerged from a hard work but delicious task. A partnership between ESAD of Reims (France) and ESAD.CR/IPL (Portugal). The book allows a witness path innovative in the area of food consumption.

O cozinhar deste projecto teve início num conjunto de ações entre as duas escolas, ao longo de dois anos lectivos. O culminar deste trabalho foi exposto em França, na 4ª Edição do SIAL- The Global Food Marketplace, onde estiveram patentes protótipos de produtos imaginados pelos estudantes de ambas escolas e dirigidos pelos designers e docentes Marc Bretillot (ESAD Reims), Renato Bispo (ESAD.CR/IPL) e Fernando Brízio (ESAD.CR/IPL). A exposição foi visitada por mais de 150 000 pessoas.

The cooking of this project began whit a set of actions between the two schools over two years.  The culmination of this work was shown in France, 4th Edition, The SIAL Global Food Marketplace, where patents were prototypes of products devised by students from both schools and directed by designers and teachers Marc Bretillot (Reims ESAD), Renato Bispo (ESAD.CR/IPL) and Fernando Brízio (ESAD.CR/IPL). The exhibition was visited by over 150,000 people.

A presidente da Escola de Reims Adeline Hazan referiu: “Esta exposição Paisagens Alimentares, é a prova maior de que é possível conjugar território e criatividade”.

O docente Renato Bispo acrescenta: “Olhar para os produtos alimentares enquanto elemento de caracterização de um território, salienta a crescente uniformização das paisagens alimentares das várias regiões, alertando para os perigos de uma globalização orientada por grandes multinacionais”.

The President of the School of Reims Adeline Hazan said: “This exhibition of Food Landscapes , is the greater proof that it is possible to combine territory and creativity.”

The teacher Renato Bispo adds: “Looking at food as an element of characterization of a territory, underlines the growing standardization of food landscapes of different regions, warning of the dangers of globalization driven by large multinational”.

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